• Olympijský deň ZŠ Jamník

          • Dňa 26.5.2023 sa 19 našich športovcov zúčastnilo Olympijského dňa ZŠ v Jamníku. Domov sme sa vracali veľmi úspešne a priniesli sme si až 18 medailí. Získali sme 9 zlatých (Alica Fecíková - beh na 50m a olympijský beh, Juraj Fecík - beh na 50m a olympijský beh, Krištof Fecik - olympijský beh, Ivona Kollárová - olympijský beh, Simona Macejková - beh na 50m, Filip Laško - beh na 50m, Viliam Kubovčík - skok do diaľky), 5 strieborných (Daniel Macejko - hod plnou loptou, Filip Laško - olympijský beh, Ivona Kollárová - beh na 50m, Jazmína Dzurová - skok do diaľky, Matej Smižanský - hod plnou loptou) a 4 bronzové medaily (Simona Macejková - hod plnou loptou, Veronika Goduľová - beh na 50m, Emma Gadušová - hod plnou loptou, Daniel Macejko - olympijský beh). Všetkým, ktorí sa umiestnili gratulujeme a ostatným ďakujeme za reprezentáciu našej školy. Zároveň sa chceme poďakovať ostaným našim žiakom, ktorí prišli z Odorína do Jamníka pešo, aby nás prišli povzbudzovať.

          • Projekt Moduly - hádzaná

          • "Čo sú MODULY? Je to projekt Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR ktorého cieľom je priniesť na hodiny telesnej a športovej výchovy inovatívny obsah, inšpirovať učiteľov a predstaviť žiakom rozmanité možnosti trávenia voľného času. Projekt je zacielený na pre I.stupeň ZŠ a prepája prostredie športových zväzov, klubov a organizácií so školským prostredím.Projekt MODULY má za cieľ priniesť do vyučovacieho procesu zaujímavý, inovatívny a inšpiratívny obsah a predstaviť žiakom aktívne spôsoby trávenia voľného času. V prvej fáze sa zameria na telesnú výchovu na I. stupni základných škôl. Ide o krok smerom ku koordinovanému prepájaniu sféry výchovnovzdelávacieho procesu na školách s aktivitami športových zväzov, športových klubov a iných športových organizácií, ktoré sa venujú práci s deťmi a mládežou."

            Aj naša škola sa prihlásila do projektu Moduly do rôznych športov. Ako prvý sa nám ozval pán Mgr. Erik Ľoch, aktívny hráč a zároveň aj tréner hádzanej, ktorý nám predstavil loprové hry ako súčasť hádzanej. Prvé dve hodiny sme už absolvovali. Naučili sme sa pracovať s loptou, spolupracovať vo dvojiciach, v tíme, hrali sme zaujímavé hry. Čakajú nás ešte 4 hodiny, na ktoré sa tešíme. Zároveň dúfame, že nás oslovia aj z iných druhov modulov, aby sme zažili hodiny telesnej výchovy inak.

          • Okresné kolo Slávik Slovenska 2023

          • Dňa 17.5.2023 sa uskutočnilo okresné kolo súťaže Slávik Slovenska 2023. Našu školu za 1.kategóriu reprezentovala Lara Hricová. V silnej konkurencii si vyspievala krásne tretie miesto. Larka gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu.

          • Besiedka ku Dňu matiek

          • "Mama je kúzelná rozprávková bytosť, ktorej čarovná moc sa nevytratí po zavretí knihy, ani s vypnutím televízora."

            Dňa 15.5.2023 sme naše kúzelné rozprávkové bytosti pozvali na program venovaný len a len im. Program bol postavený na ľudovú nôtu, preniesli sme sa do príbehu Rysavá jalovica, chlapci si zaspievali aj posrandovali, ocitli sme sa na veselici aj najmenší nám zatancovali, započúvali sme sa do zvuku heligónky a akordeónu. Nezabudli sme na básničky pre mamičky a na záver zaspievali krásnu pieseň. Každá mamka si odniesla okrem zážitku aj krásny darček.

            "Mama je osobou, ktorá môže nahradiť všetkých ostatných, no ju nemôže nahradiť nik." 

            MAMKY ĽÚBIME VÁS!

          • Beseda s multiinštrumentalistom Michalom Smetankom

          • Michal Smetanka

            • výrobca hudobných ľudových nástrojov, interpret, pedagóg, multiinštrumentalista

             Zameriava sa na výrobu pôvodných ľudových hudobných nástrojov, na ktorých hráva od r. 1996. Jeho hudobné nástroje putovali po výstavách a prezentáciách na všetkých kontinentoch, tvoria súčasť zbierok mnohých zberateľov, hudobníkov a odborníkov doma i v zahraničí. V jeho interpretačnom repertoári dominujú pôvodné piesne zo Spiša a Šariša, najmä tie, ktoré sa viažu k pastierskej kultúre. Ako sólista spolupracoval a hosťoval vo viacerých folklórnych súboroch, vystupoval na desiatkach festivalov a koncertov na Slovensku a rôznych miestach Európy i Ázie, (koncertoval napr. pre Britskú kráľovnú Alžbetu II, viacerých prezidentov, štátnikov a množstvo významných osobností). Je autorom troch CD, spoluautorom viacerých publikácií a článkov týkajúcich sa ľudovej hudobnej kultúry. V roku 2008 sa stal nositeľom prestížneho ocenenia ľudových výrobcov – Kráľ Európskeho ľudového remesla 2008. Prevádzkuje jedinečné múzeum ľudových hudobných nástrojov v Spišskom Hrhove, ktorého zbierky vytvárajú zaujímavé exponáty ľudových kultúr sveta.

            Pre nás bolo cťou, že nás navštívil, zaujímavou formou nás zoznámil s mnohými ľudovými hudobnými nástrojmi, na ktorých nám aj zahral. My sme ho prekvapili tým, že sme ho privítali oblečení v ľudovom, niektorí v krojoch, niektorí aspoň s nejakým ľudovým prvkom.

            Pán Michal ďakujeme.

          • Príbeh hudby

          • 11. mája 2023 o 11:00 sa uskutočnila ďalšia časť mimoriadne úspešného cyklu koncertov pre deti, Príbeh hudby, ktorej sme sa aj my zúčatnili. Koncert bol streamovaný, sledovali sme ho priamo cez interaktívnu tabuľu v triede.Na hodinovom koncerte, plnom farieb, sme sa presvedčili, že na vstup do sveta hudby nie je nikdy neskoro. Predstavili deťom miesto, kde sa mladým muzikantom skvele darí. Koncert bol veselou inšpiráciou a možnosťou zoznámiť sa so základnou umeleckou školou, ako priestorom, ktorý je plný kreativity, radosti a priateľstva. Hudobné ukážky boli opäť v priemernej dĺžke 2-3 minúty, hovorené slovo zanietené a primerané deťom. Aj počas aktuálneho koncertu deti zapojili do diania a tak mali možnosť pridať sa k účinkujúcich a stať sa tak súčasťou tohto koncertu. 

            Účinkoval Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Bratislavský chlapčenský zbor (zbormajsterka Magdaléna Rovňáková), Vojenská hudba Ozbrojených síl SR, Šimon Svitok - barytón, Michal Šoltis - pozauna (12 rokov). Spolu viac ako 100 účinkujúcich.

            O účinkujúcich, koncerte sa môžete dozvedie aj tu: https://www.pribehhudby.com/pribeh-8

             

             

          • Slovenský ornament očami Spišiakov 2023

          • Dňa 4.5.2023 o 10:00 hod sa uskutočnilo v priestoroch Základnej umeleckej školy, Nám. M. Pajdušáka 2, Smižany, slávnostné vyhodnotenie súťaže Slovenský ornament očami Spišiakov 2023.

            Naša škola bola veľmi úspešná, odniesli sme si tri významné miesta. Na 1. mieste sa umiestnila práca Mateja Smižanského, tretia skončila práca Stelky Krokusovej a Čestné uznanie si zaslúžil Filip Laško. Výhercom gratulujeme a ostatným ďakujeme za ich zapojenie sa do súťaže.

            Pripájam krásne slová panie riaditeľky ZUŠ Smižany Mgr. Marcely Maniakovej, ktoré kopírujem z facebooku:

            Nie je ornament ako ornament

            Umenie zdobenia je veľmi staré. Vzniklo v období paleolitu. V slovenskej ľudovej výtvarnej kultúre mal ornament významné miesto. Prejavil v niektorých lokálnych variantoch na Slovensku vo výšivke, nástennej maľbe, sviatočnom odeve a reprezentatívnom zariaďovaní domácností, najmä predných izieb domov. Je jedným z prostriedkov navrhovania umeleckých diel. Ornamentálne obrazy majú výnimočnú schopnosť prinášať estetické potešenie, majú na človeka silný vplyv, niekedy v ňom prebúdzajú nevedomé pocity spojené s genetickou pamäťou. Preto je veľmi dôležité venovať sa tejto problematike neustále. Tak ako sa vyskytovalo nekonečné vzorovanie, pri ktorom sa ten istý ornamentálny motív pravidelne opakoval po celej ploche predmetu napr. na látkach odevov – modrotlač, tak sa toto vzorovanie dostáva do popredia aj v dnes. V ľudovom prostredí sa úsilie o ozdobnosť kedysi sústreďovalo prevažne na sviatočných, obradových predmetoch, ktorých cieľom bolo ozvláštniť nositeľa, miesto, situáciu. Vo výbere a formálnom spracovaní a farebnosti ornamentálnych prvkov sa výrazne prejavovali lokálne odlišnosti. Na rozhraní 19. a 20. storočia sa do popredia dostáva úsilie o prehnanú ozdobnosť (dekorativizmus). Želám si, aby sa deti a mládež v školách spolu s ich pedagógmi učili o skutočnej slovenskej ornamentike, o pravdivosti uchovávania pôvodného tradičného dedičstva našich otcov a materí, aby vedeli, že nie je ornament ako ornament. Preto sa veľmi teším, že sa nám opäť, aj v tomto roku podarilo vzbudiť záujem o túto výtvarnú oblasť v školách na Slovensku. Hlavným poslaním súťaže „Ornament očami Spišiakov 2023“ je nadobúdanie vedomostí, rozvíjanie zručností a umelecko-odborný rast talentovaných jednotlivcov aj kolektívov prostredníctvom poznávania, realizácie a prezentácie umeleckej tvorby v oblasti ornamentálnej výtvarnej tvorby. Dieťa si nesie v sebe prirodzenú túžbu objavovať a tvoriť. A preto si myslím, že aj táto súťaž podnecuje mnohé deti a ich rodiny k rozvoju tvorivosti a využitiu dekorácií práve v domácnostiach. Preto vyslovujem môj obdiv všetkým, ktorí sa vo svojom voľnom čase venujú výtvarnému umeniu a ornamentálnej tvorbe. Do súťaže bolo zaslaných 136 výtvarných prác. Ďakujem pedagógom z 12 škôl, ktorí svojich zverencov na ceste za poznaním ornamentov podporujú. Úprimné poďakovanie patrí aj našim pravidelným podporovateľom, sponzorom: Herba drug Smižany, Miva market s.r.o. Smižany, Krbové kachle a pece Martinovi Badzíkovi zo Smižian, OZ Art school Smižany, Studne Spiš Spišská Nová Ves, Albert taxi Spišská Nová Ves, Tesco supermarket Smižany. Poďakovanie patrí zriaďovateľovi našej školy obci Smižany na čele s pani starostkou Miroslavou Szitovou, celému organizačnému výboru súťaže, konkrétne učiteľom výtvarného odboru: vedúcemu odboru Mgr. Martinovi Olejníkovi a jeho kolegyniam Mgr. Diane Mederiovej a Mgr. Bohuslave Sagulovej, porotcom, ktorí si našli čas a zhodnotili výkony žiakov a ich výtvarné práce. Už teraz sa tešíme na ďalší 6.ročník tejto súťaže.

            Mgr. Marcela Maniaková, riaditeľka ZUŠ Smižany

            https://www.facebook.com/groups/253730453619/

          • McDonald´s Cup futbalový turnaj

          • Vo štvrtok 27.4.2023 sa uskutočnilo základné kolo súťaže McDonald´s Cup futbalový turnaj. Našimi súpermi boli žiaci zo ZŠ Nad Medzou a ZŠ Lipová v Spišskej Novej Vsi. Bojovali sme ostošesť. Aj keď sme mali vekovú nevýhodu, predsa sme uspeli v jednom zápase výhrou a druhý sme prehrali, čo nás obralo o postup. Ale nevadí, my aj naďalej budeme trénovať a súťažiť.

      • Kontakty

        • Základná škola, Odorín 65
        • zsodorin@zsodorin.sk, zsodorin@centrum.sk
        • +421911483577
        • Základná škola, Odorín 65, 053 22 05322 Odorín Slovakia
        • Základná škola Odorín
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje