• 13. ročník projektu Záložka do knihy spája školy

          • Téma: Môj literárny príbeh čaká na Tvoje prečítanie

            Do projektu sa k 17. 10. 2022 prihlásilo 1 038 škôl s celkovým počtom 119 813 žiakov,  z Českej republiky 380 škôl s celkovým počtom 36 149 žiakov a zo Slovenskej republiky 658 škôl s celkovým počtom 83 664 žiakov.

            Našou partnerskou školou bola Základní škola a mateřská škola Uhřice okres Hodonín.

             

          • Slávnostné vyhodnotenie Hovorme o jedle

          • A znova sa to podarilo, ani sme to nečakali. Po tretí krát sme sa stali víťazmi v súťaži Hovorme o jedle, tentokrát vo vyhlásenej dennej téme "Jedz a hýb sa!" Na konci mesiaca pani riaditeľka prevezme cenu pre školu v Bratislave. Všetci sa nesmierne tešíme a chceme poďakovať každému, kto akýmkoľvek spôsobom prispel k našej výhre.

          • Do školy na bicykli

          • V tomto školskom roku kampaň Do školy na bicykli bola pomerne neskoro, ale aj napriek ranným hmlám nám počasie prialo. Počas kampane sme v priemere chodili do školy na bicykli alebo na kolobežke asi polovica žiakov. Bolo to ovplyvnené chorobnosťou detí. Posledný deň, kedy sme zorganizovali Jazdu zručnosti, nás prekvapil. Takto motorizovaní prišli všetci. Tu sme ukázali, ako vieme ovládať naše stroje a bolo nám veselo. Tých, ktorým sa menej darilo, sme poriadne povzbudzovali.

          • Šarkaniáda

          • Koncom októbra nám počasie prialo, my sme to využili a usporiadali každoročnú šarkaniádu. Aj keď vietor fúkal pomenej, naše šarkany sa dvíhali k oblohe.

          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • 24. októbra 2022 sa konal 18. ročník celoslovenského projektu „Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice“Tohoročnou témou bolo „Ako máme radi našu školskú knižnicu“.

            V našej Základnej škole sme si ho pripomenuli práve v tento deň rôznymi čitateľskými aktivitami. Už v piatok 21.októbra dostali žiaci prvý list od „priateľa kníh“, v ktorom sa im predstavil. V  pondelok 24. októbra žiaci pracovali pod vedením svojich triednych učiteliek na témy a zadania, ktoré  im poslal v ďalšom liste .

            Pripravil si pre nich tieto úlohy:

            Milí prváci,

            Pre Vás, najmladších čitateľov som pripravil na Deň školských knižníc takéto zaujímavé úlohy.Prečítajte si rozprávku  Zlatovláska a tri medvede

            - porozprávajte, čo sa vám na rozprávke páčilo

            - zabavte sa pri skladaní puzzle a zahrajte si pexeso

            - porovnávajte, čo je väčšie a čo menšie

            - zahrajte  si krátke divadielko

            Milí  druháci,

            Pre Vás som na dnešný Deň školských knižníc  doniesol krásnu rozprávkovú knihu o zvieratkách.

            Je v nej veľa krásnych a hlavne pre Vás poučných rozprávok. Pozorne si poprezerajte túto nádhernú rozprávkovú knihu, vyhľadajte príbeh o líške a ježkovi, prečítajte si ho a potom skúste nájsť  zaujímavosti zo sveta skutočných zvierat, ktoré nájdete v iných knihách – Encyklopédiách.  Zapíšte si ich, môžete zvieratká aj nakresliť. Vieme, že zvieratká  v prírode nehovoria , ale určite svojim správaním môžu byť pre nás ja dobrým príkladom.

            Ahojte  tretiaci,

            Pre Vás som pripravil na Deň školských knižníc  takéto úlohy:

            Prečítajte si príbeh Každá poriadna škola má niekoľko dverí z knihy  Rozruch v škole na Kavuličovej ulici od  Gabriely Futovej.

            - porozprávajte sa o príbehu

            - spočítajte počet dverí vo vašej škole

            Potom sa rozdeľte do dvoch skupín, na architektov a stavbárov. Architekti zhotovia plán vysnívanej školy. Stavbári postavia zo stavebnice vysnívanú školu.

            Ahojte  štvrtáci,

            Na potulkách vo svete kníh som prešiel rôznymi cestami. Prešiel som sa po rozprávkovej ceste, po ceste , ktorá viedla do krajín s mnohými zaujímavosťami, po lesnom chodníčku za poznávaním krás prírody a ešte po mnohých iných cestách.

            Dopočul som sa však, že existuje aj „Mliečna cesta“, len neviem kde by som ju mal ísť hľadať. Viem, že  Vy ste už o nej počuli a bol by som rád, keby ste mi o nej zistili čo najviac v našich múdrych knihách. K hviezdam Galaxie Mliečnej cesty patrí aj Slnko, ktorého súčasťou sú jeho planéty, ktoré tvoria Slnečnú sústavu. V encyklopédiách sa dočítate veľa nových zaujímavostí.

            Vašou úlohou bude zistiť čo najviac o Slnečnej sústave a vytvoriť z rôzneho materiálu slnečnú sústavu.

            Na záver sme si spoločne svoju prácu odprezentovali a ako sme to zvládli, tak o tom sme napísali priateľovi kníh.

             

             

          • Beh Slovenským rajom

          • Dňa 22.10.2022 sa na Košiarnom briežku uskutočnil  XXXIV. ročník behu Slovenským rajom „Memoriál Štefana Tkáča“. Tejto súťaže sa zúčastnili Alica Fecíková a Juraj Fecík, ktorý si odbehli 500m trať. Alicka v svojej kategórii sa stala víťazkou a Jurko sa umiestnil na peknom 5.mieste. Obom gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu našej školy.

          • Milión detí sa modlí ruženec

          • V utorok 18. októbra 2022 sa deti na celom svete zjednotili v modlitbe ruženca. Do iniciatívy Milión detí sa modlí ruženec, ktorú organizuje pápežská nadácia ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi, sa zapojili farnosti, školy, škôlky, rodiny a stretká vo viac ako 140 krajinách na všetkých kontinentoch.

            Tohtoročná modlitba sa obracala najmä k Bohu Otcovi, ktorý stvoril svet z lásky, túži zachrániť všetky národy a priviesť ich k sebe. Do jeho všemocných rúk zverovali modliace sa deti osobitným spôsobom všetky miesta, kde dnes ľudia nemôžu žiť v pokoji.

          • Hovorme o jedle "Jedz a hýb sa"

          • Aktivity, ktoré sme zrealizovali v rámci Hovorme o jedle:

            Úvodné posedenie

            Stravovanie ľudí s intoleranciami, prednáška Katka

            Spáľme to, čo sme ochutnávali

            Hýbeme sa a jeme v lese

            Ešte vládzeme?

            Príprava a výroba langošov

            Tanec Langoš

            Aktivity v školskom klube

            Rodičovská výzva

            Na úvod sme žiakov oboznámili s tým, čo všetko ich bude čakať a s upozornením, že „možno niektorí budú mať aj svalovku“, keďže sa budeme veľa hýbať. Na úvod Katka, dcéra pani riaditeľky si pre žiakov pripravila prednášku o celiakii a cukrovke, vysvetlila, čo všetko musí robiť, aby sa správne nielen stravovala, ale aj popri strave si energiu dopĺňala pohybom. Zdôraznila, že pri celiakii je potrebná prísna bezlepková diéta a čo to znamená. Ukázala ako si odmeria cukor a ako vyzerajú inzulínové injekcie.  V druhej časti prednášky prešla na aktivitu „Som bezlepkový alebo klasický?“ Počas nej dostali žiaci možnosť vidieť a ochutnať 10 jedál, z ktorých 5 bolo bezlepkových a 5 klasických. Ich úlohou bolo správne rozpoznať aké jedlo je a poznačiť si to na papier. Na záver prednášky Katka žiakom vysvetlila, že to čo jedli, boli hlavne cukry a tie je potrebné spáliť pohybom. Pripravila si preto niekoľko pohybových hier, ktoré sme pod jej vedením zrealizovali na multifunkčnom ihrisku.

            Potom sme sa vydali k neďalekému lesu (nie všetci), kde sme si naplánovali okrem túry, aj spoznávanie prírody, veru aj huby sme nazbierali. Po príchode na miesto sme sa posilnili jedlom, veď sme vydali dostatok energie. Jednou z aktivít bolo zbieranie šišiek a vyskladanie hesla: ZŠ ODORÍN HÝB SA.

            Po príchode do školy sme mali stále veľa energie a na otázku, či ešte vládzeme, sme skoro všetci odpovedali kladne. No museli sme sa znova preobliecť – do športového a už na nás čakali zaujímavé úlohy. To, že budeme športovať s ovocím sme vôbec netušili. Podávali sme si ho popod nohy, utekali k číslam, brali z košíka, no to bola zábava.

            Nezabudli sme si aj niečo dobré pod zub pripraviť. Pani učiteľka Julka zamiesila na cesto na langoše. Cesto vykyslo a pani učiteľka nám ukázala, ako z neho vytvarovať guľky, ako guľky naťahovať na placky a ako sa langoše vyprážajú. Spoločne sme to zvládli a po škole sa šírila ich vôňa. Po upečení langošov sme sa opäť premiestnili na multifunkčné ihrisko, kde sme si pod vedením pani učiteľky Veroniky zatancovali tanec Langoš podľa výzvy a predlohy hudobnej skupiny Heľenine oči. Nezabudli sme tie langoše zjesť, chutili, aj keď niektorým popadali na zem.

            Po tanci sa mnohé deti rozutekali domov, ale stále nás bolo dosť na aktivity v školských kluboch. V oboch ochutnávali a spoznávali ovocie a zeleninu, u starších žiakoch vypracovali k danej téme pracovné listy.

            A týždeň pred aktivitou sme poslali rodičom výzvu na Edupage, aby spolu so svojimi deťmi v rámci Hýb sa a jedz nafotili činnosti, kedy sa hýbali či športom, prechádzkou alebo zberom úrody a k tomu jedením hlavne zdravých jedál boli príkladom pre svoje deti. Výzvu splnila polovica rodičov.

            Celé Hovorme o jedle sa nieslo vo veselej a tvorivej nálade, ešte aj počasie nám prialo. Ďakujeme všetkým, ktorí sa do neho zapojili.

            Fotografií Hovorme o jedle je veľa, preto sú rozdelené podľa aktivít v samostatných albumoch.






          • Do školy na bicykli

          • Našu školu sme zapojili do celoslovenskej kampane „Do školy na bicykli 2022". Preto Vás vážení rodičia prosíme, aby ste počas dvoch týždňov v termíne od 17. októbra do 28. októbra 2022 presvedčili svoje deti, aby do školy necestovali autom. Ak sa k tomu pripojíte aj rodičia a starí rodičia, budeme len radi. Spoločne začnime zlepšovať podmienky pre aktívnu mobilitu. 

            Počas dvoch týždňov prosíme o spoluprácu, aby sme sa v plnej miere do kampane zapojili a teda do školy prichádzali na bicykli alebo kolobežke. V prípade nepriaznivého počasia (ani to by nám nemalo brániť v netradičnom príchode do školy), bicykle uskladníme v telocvični. Počas kampane plánujeme pre žiakov v rámci vyučovania jazdu zručnosti. Ak by ste aj ako rodičia chceli podieľať na spolupráci v tejto aktivite, všetky Vaše nápady či návrhy len privítame a môžeme zorganizovať nejakú akciu spolu s Vami.

            https://www.doskolynabicykli.sk/

          • Vedomostno-športové preteky Vítkovce

          • Dňa 12.10.2022 sa naši žiaci po troch rokoch zúčastnili Vedomostno-športových pretekov vo Vítkovciach. Školu reprezentovalo 6 žiakov v dvoch družstvách. Chlapčenské družstvo s Jurajom Fecikom, Lukášom Melegom a Adamom Lizancom obsadili krásne tretie miesto. Dievčatá Simona Macejková, Karin Dzuriková a Lesia Salajová sa umiestnili na piatom mieste. Po sčítaní oboch časov sa naša škola umietnila na nádhernom druhom mieste zo štrnástich škôl. To je zásluha nielen súťažiacich, ale aj pani učiteliek, ktoré ich pripravovali. Ďakujeme.

          • Ochrana človeka a prírody

          • V piatok 7.10. nám prialo počasie a mohli sme zorganizovať Ochranu človeka a prírody, hry v prírode. Spoznávali sme rastlinstvo, huby a zazreli aj srnky.

          • Svetový deň úsmevu

          • Svetový deň úsmevu sa oslavuje od roku 1999. Iniciátorom bol Harvey Richard Ball, ktorý v roku 1963 vytvoril „smajlíka“, symbol šťastia a dobrej vôle. Tento deň je určený na dobré skutky, dobrú náladu a na pochopenie sily úsmevu, ktorý robí naše dni krajšími. Tento rok pripadol na piatok 7.10. A my sme sa takto usmievali.

          • Testovanie pohybových predpokladov žiakov 1. a 3. ročníka

          • Testovacia batéria pre identifikáciu pohybových predpokladov žiakov 1. a 3. ročníkov ZŠ pozostáva z disciplín:

            1. telesná výška a telesná hmotnosť 
            2. predklon v sede s dosahovaním
            3. opakovaná zostava s tyčou
            4. výdrž v zhybe nadhmatom
            5. skok do diaľky z miesta
            6. ľah-sed
            7. kotúľanie 3 lôpt
            8. člnkový beh 4 x 10 m
            9. vlajková naháňačka
            10. viacstupňový vytrvalostný člnkový beh na 20 metrov 

            Na našej škole sme testovali žiakov vo štvrtok 6.10., kde sme spolu so žiakmi prešli všetkými disciplínami, ktoré sa snažili zvládnuť. Výsledky žiakov budeme posielať a na základe nich nám vyhodnotia, na aký šport má dané dieťa predpoklady.

          • OKTÓBER mesiac úcty k starším

          • Jeseň, ktorej obdobím momentálne prechádzame, je až poeticky krásna. Nádherný čas, kedy sú stromy okolitých lesov odeté do pestrofarebných šiat a v diaľave už belejú končiare vrchov. Všetko je jasné, priezračné a čisté. Ostré slnečné lúče prerážajú chladné závany vetra a hladia naše tváre. Jeseň je naozaj krásna.A v jednom zo svojich mesiacov, ktorý sme nedávno začali, nám pripomína jednu z najvzácnejších cností, ktorá môže byť zrodená v duši človeka. Je ňou úcta k starším.

            Človek je krásny nielen vtedy, keď má pružný krok. Človek je krásny podľa múdrosti, čo zračí sa mu v oku, podľa vrások a bielych vlasov, podľa slov, keď ponára sa v hovore s deťmi do rokov, keď aj on bol mladý. Človek je krásny vtedy, keď ho ľudia majú radi.

            2.októbra, pod záštitou pani starostky Márie Goduľovej, sme svojim krátkym programom spolu so SZUŠ Odorín a Šafolkou zo Smižian spríjemnili nedeľu našim seniorom v obci. Tešíme sa, že po niekoľko ročnej odmlke sme sa im mohli za všetko poďakovať.

            Milí naši starkí, ľúbime Vás, zostaňte tu s nami veľmi dlhý čas.

          • #BEACTIVE Európsky týždeň športu - Futbalové všeličo

          • #BeActive – nielen počas tohto týždňa, ale po celý rok. Európsky týždeň športu je iniciatívou Európskej komisie na podporu športu a pohybovej aktivity v celej Európe. Tento rok bude prebieha už 8. ročník, hlavnou témou zostáva výstižné „#BeActive“, ktoré má nabádať k pohybu a zdravému životnému štýlu celoročne. Takto o tom píšu na ich stránke https://www.tyzdensportu.sk/o-tyzdni 

            Európsky týždeň športu sa koná v 40 krajinách Európy od 23. do 30. septembra. My športujeme počas celého roka, no napriek tomu sme sa zapojili aj do tejto aktivity, pridali sa k veľkej komunite športujúcich a zaregistrovali sa. V utorok 27.9.2022 sme pod vedením futbalového trénera Martina Krempaského zorganizovali akciu Futbalové všeličo. Našim cieľom bolo ukázať, že futbal nie je len taká nudná hra, kde sa naháňa za jednou loptou a že nie je len pre chlapcov. Myslíme si, že sa nám to podarilo, čo je vidieť aj na priložených fotografiách.

          • Príbeh hudby 4

          • 23. septembra o 10.30 sa ozvala zvučka Príbehu hudby 4 - Slovenská hudba. Počas prvej časti koncertu o slovenskej hudbe dominovali diela slovenských skladateľov minulých storočí. Potešili nás ukážky z diel E.Suchoňa, J.Cikkera, A.Moyzesa, I.Zeljenku, M.Schneidra-Trnavského, J.L.Bellu, J.Grešáka a ďalších. Na koncerte zaznela tiež svetová premiéra diela mladej slovenskej skladateľky, Haimoni Balgavavej, do ktorej interaktívne zapojíli všetky deti, aj nás. Stali sme sa tak účastníkmi tejto svetovej premiéry.

            Štátna filharmónia Košice, Bratislavský chlapčenský zbor, sólisti a dirigent a moderátor Gabriel Rovňák ml. boli zárukou pútavého a dynamického programu, ktorý, aj napriek náročnejšej téme, zaujal aj našich žiakov a pomohol im odhaliť významnú súčasť našej kultúrnej identity.

            Tešíme sa, že sme mohli byť súčasťou tohto koncertu v online priestore.

            O koncerte si môžete prečítať aj tu https://www.pribehhudby.com/

          • 15. Beh ulicami obce Smižany

          • 21.9.2022 sa konal 15. Beh ulicami obce Smižany. My sme sa ho zúčastnili s jedenástimi bežcami. Všetci sa veľmi snažili, dali do toho všetko. Najväčšiu radosť nám urobili Alica Fecíková a Daniel Macejko, ktorí sa vo svojej kategórii umiestnili na 1. mieste. Gratulujeme. Chválime aj ostatných bežcov.

            Výsledky našich žiakov si môžete pozrieť tu: 20220921_smizany400m.pdf a

             20220921_smizany800m.pdf

          • Biela pastelka - zbierka

          • Čo je Biela pastelka?

            Je to verejná zbierka na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Organizuje sa od roku 2002. Jej výnos slúži na dofinancovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života. Ide o špecializované sociálne poradenstvo a kurzy, pomocou ktorých nevidiaci klienti získavajú zručnosti nevyhnutné pre každodenný život. Učia sa na nich, ako bezpečne chodiť s bielou palicou, čítať a písať Braillovo písmo, pracovať so špeciálne upravený počítačom s hlasovým výstupom a sebaobslužné činnosti akými sú varenie, upratovanie, osobná hygiena či komunikačné zručnosti. Kurzy poskytujeme klientom bezplatne. Pomáha nám v tom aj Biela pastelka.  

            Zbierku organizuje Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska na základe registrácie na Ministerstve vnútra SR.

            Aj naša škola sa zúčastňuje tejto zbierky. Rozhodli sme sa urobiť zbierku pomocou stacionárnej pokladničky, do ktorej môžeme zbierkovať nielen 23.9., ale dlhšie. Zbierať budeme do 1.12.2022. Jedna stacionárna pokladnička bude pred zborovňou a druhá v kostole. K tomu pán farár vyhlási oznam v nedeľu. Ak sa do zbierky zapojíte, Vašou odmenou bude biela pastelka. 

            Po dvoch týždňoch pokladničky otvoríme, peniaze spočítame a prevedieme na účet Únie nevidiacich. Všetkým, ktorí prispejú z celého srdca ďakujeme.

             

            Informácie sa dozviete tu:

            Informacie_BP.pdf

            https://bielapastelka.sk/

    • Kontakty

      • Základná škola, Odorín 65
      • zsodorin@zsodorin.sk, zsodorin@centrum.sk
      • +421911483577
      • Základná škola, Odorín 65, 053 22 05322 Odorín Slovakia
      • Základná škola Odorín
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje